Mokoma

Mokoma on Lappeenrannasta lähtöisin oleva, suomenkielistä metallia esittävä yhtye. Mokoman perusti Marko Annala sooloprojektinaan jouluna 1996. Nimensä yhtye otti Annalan entisen tyttöystävän karjalaisen isoäidin ”voi siuta mokomaa” -hokemasta. Bändin nousujohteinen suosio alkoi vuonna 2003 Kurimus-albumia edeltäneestä singlejulkaisusta Takatalvi, joka esitteli yhtyeen uuden, aiempaa raskaamman tyylin. Tyylinvaihdoksen myötä yhtye on todennut tekevänsä nyt musiikkia, joka todellisuudessa on heille sydäntä lähellä. Vuonna 2003 Mokoma perusti julkaisukanavakseen oman Sakara Records -levy-yhtiön, joka on sittemmin laajentanut toimintaansa myös muihin yhtyeisiin (muun muassa Stam1na, Jarkko Martikainen).

Mokoma on uransa aikana julkaissut yhteensä 12 albumia sekä lukuisia singlejä sekä EP:itä. Yhtyeen albumeista viisi (Sydänjuuret, Kuoleman Laulukunnaat, Luihin ja ytimiin, 180 astetta, Elävien kirjoihin) on myynyt kultaa. Vuodesta 2006 lähtien kaikki Mokoman pitkäsoitot ovat nousseet julkaisunsa jälkeen virallisen listan paalupaikalle. Näiden lisäksi myös Viides vuodenaika -EP sekä Mokoma -DVD ovat myyneet kultaa ja vieneet ykköspaikat virallisilla myyntilistoilla. Yhteensä Mokoman äänitteitä on myyty kaiken kaikkiaan lähes 140 000 kappaletta.

Yhtyeen viimeisin pitkäsoitto Hengen pitimet julkaistiin 25. toukokuuta sekä Suomessa että Japanissa. Ensimmäinen single Kepeät mullat julkaistiin maaliskuussa 2018, toinen single Tahdon ihmeet takaisin puolestaan huhtikuussa 2018. Albumi nousi avausviikollaan suoraan Suomen virallisen albumilistan ykköseksi.

”Nykypäivän ihmisellä on palava halu olla loogisesti selitettävä yksilö, mutta lajina ihminen ei toimi niin. Hengen pitimillä suurennuslasi on edellisen levyn yksilöllisestä tuskasta kohdistettu yhteisöllisiin kipupisteisiin: tämän ajan arvotyhjiöihin, kylmyyteen, ihmisen kaipuuseen itseään suurempien ilmiöiden äärelle, järjen ja tunteen rajanvetoon. Hengen pitimet käsittelee nimensä mukaisesti sitä mikä pitää meidät elossa, mikä tekee meistä ihmisiä”, Marko Annala summaa tuoreinta albumia.

Albumi on äänitetty Hämeenlinnassa Janne Saksan johdolla Sound Supreme-studioilla. Albumin miksasi ruotsalainen Jens Bogren (muun muassa Opeth, Amon Amarth, Kreator). Bogren vastasi myös kolme vuotta sitten julkaistun Elävien kirjoihin -albumin äänimaailman viimeistelystä.

Mokoma on:

Marko Annala (laulu)
Tuomo Saikkonen (kitara)
Santtu Hämäläinen (basso)
Janne Hyrkäs (rummut)
Kuisma Aalto (kitara)

Diskografia

Albumit:
Valu (1999)
Mokoman 120 päivää (2001)
Kurimus (2003)
Tämän maailman ruhtinaan hovi (2004)
Kuoleman laulukunnaat (2006) kultaa
Luihin ja ytimiin (2007) kultaa
Sydänjuuret (2010) kultaa
Varjopuoli (2011)
180 astetta (2012) kultaa
Elävien kirjoihin (2015) kultaa
Laulurovio (2016)
Hengen pitimet (2018)

EP:t
Punainen kukko (2003)
Viides vuodenaika (2006) kultaa
Juurta jaksain (2010)
Yksi (2013)

Katso Mokoman keikat alla olevasta keikkalistauksesta.


Keikalla