Katri Ylander

Edellisen ’Uusi maa’ -albuminsa vuonna 2013 julkaissut Katri Ylander palaa jälleen musiikin pariin. Marraskuussa 2018 julkaistu ’Sinä pärjäät’ –single oli avain Katrin musiikkiuran jatkumiselle. Sami Kurpan säveltämä ja Johanna Vikstenin sekä Lotta Salosen sanoittama biisi kosketti Ylanderia niin, että tämä päätti tarttua saamaansa tarjoukseen.

– Sinä pärjäät -kappale tipahti syliini sopivalla hetkellä; olin vahvasti miettinyt tulevaisuuttani musiikin ja laulamisen suhteen. Näissä tunnelmissa Suomen Musiikki Oy:n Kari Hynninen otti yhteyttä tekstiviestillä: ”Mitä kuuluu? Vieläkö haluat laulaa? Mulla vois olla sopiva kappale sinulle.” Vastasin, että kyllä haluan laulaa, laita kappale meiliin.  Muistan rukoilleeni, että kappale olisi itseä koskettava ja hienon kappaleen kuultuani halusin tarttua tilaisuuteen. Olin niin väsynyt sanomaan kaikelle ei ja minulle tuli vahva ajatus: mitä jos nyt sanoisikin kyllä! Hetki vaati sopivan fiiliksen itsellä ja samanaikaisesti kappaleen, joka siinä hetkessä kolahti itselle.”

Vanhempien erosta lapsen näkökulmasta kertova ’Sinä pärjäät’ -kappale voitti elokuussa 2018 Inspiraationa Juice -biisikilpailun. Kappaletta kiitettiin Juice Leskisen hengessä pientä ihmistä puolustavasta näkökulmasta, henkilökohtaisen tarinan avaamisesta kaikkia koskettavaksi sekä herkkyydestä. Sinä pärjäät -laulu selvisi voittajaksi 395 ehdokkain joukosta. Lauluntekijät olivat todella kiitollisia voitostaan; olihan kilpailun raadissa itse mestarin lähimpiä ihmisiä mm. Juicen tytär Eeva Leskinen, säveltäjä Harri Rinne, tuottaja Atte Blom, Jarmo ”Jamppa haki Camparin ja shampanjan” Roininen ja Mikko Alatalo. Raadissa oli lisäksi ammattimusiikintekijöitä,  Kuopion seudun kulttuurivaikuttajia ja joulukuussa ensi-iltansa saavan Juice-elokuvan näyttelijä Riku Nieminen ja tuottaja Marko Talli.

Vanhempiensa eron ja siihen liittyvän surun itsekin lapsena kokenut Ylander kertoo kappaleen tuntuneen heti omalta.

– Kappaleessa on samaan aikaan jotain tosi haurasta ja vahvaa. Kappale kertoo vanhempien erosta lapsen näkökulmasta. Itse olen myös nähnyt vanhempien eron ja surun läheltä hyvin nuorena, joten teksti kolahtaa erittäin vahvasti! Se on iso muutos vanhemmille, mutta myös lapselle, kun ns. turvamuurit ympäriltä hetkeksi kaatuu. Mielestäni kappale on näistä asioista kertova kaunis kokonaisuus.

Katri Ylander tuli tunnetuksi Idols-kilpailusta vuodelta 2005, jossa hän sijoittui toiseksi. Katrilta on julkaistu neljä albumia; ’Katri Ylander’ (2006), ’Kaikki nämä sanat’ (2007) ja ’Valvojat’ (2009) sekä Katri Ylander & Yksinäinen Yhtye –nimellä ’Uusi maa’ (2013).

Katr Ylanderin hiteiksi nousivat mm. kappaleet Mansikkamäki, Välitunnilla ja Valehdellaan.

Katso Katri Ylanderin keikat alla olevalta listalta.


Keikalla