Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Jaakko Laitinen & Väärä Raha on perustettu 2009 Helsingin lappilaisperäisistä huippumuusikoista. Yhtyeen musiikin raaka-aineet ovat Balkanin mustalaismusiikki, venäläiset romanssit sekä vanha kultakauden suomalainen iskelmä.  Näistä ainesosista on sekoiteltu omat ennakkoluulottomat keitokset ja itsetehdyt laulut. Mukaan mahtuu myös muutama lainasävel.

Yhtye hurmaa live-esiintymisillään yleisöjä ympäri Suomen. ”Lauluja rakkaudesta, lauluja kulkurielämästä, lauluja maailmantaloudesta, lauluja pimeästä viinasta. Väärä Raha voi soittaa tänään mitä tahansa, ja yleisö uskoo. Tilanne eskaloituu minuutti minuutilta, ihmiset joraavat niin että ovat kaatua päälleni, ihmiset muodostavat yleisön läpi luovivia jenkkajonoja, ihmiset suutelevat, nauravat ja itkevät. Katson taakseni ja näen satoja siinä hetkessä täysin onnellisia festarivieraita.” (Rumba, Niko Peltonen, 7/14)

Yhtye on julkaissut kolme pitkäsoittolevyä. Ensimmäinen niistä toi ilmestymisvuonnaan 2010 radiohitin Hän ei lemmi mua. Toinen albumi Yö Rovaniemellä oli yksi kolmesta vuoden 2012 Kansanmusiikkilevy-tunnustuksen saajasta. Kevättalvella 2013 bändi vastaanotti Femmagaalassa Aholaita-Femma 2012 -palkinnon, tunnustuksena perinteikkään aineksen freesistä käsittelystä. Yhtyeen kolmas levy Lapland-Balkan ilmestyi joulukuussa 2013 ja se sijoittui kansainvälisellä World Music Charts Europe -listalla. Uusi single Mustikan julkaistiin lokakuussa 2015.

Vuosittain Jaakko Laitinen & Väärä Raha tekee noin 80 keikkaa ympäri Suomen – Eirasta Inariin ja Suomussalmelta Satakuntaan. Yhtye soittaa kulttuuritaloissa, yökerhoissa, koulukonserteissa ja ravintolayleisölle, vieden kansanmusiikia rohkeasti paikkoihin missä sitä ei yleensä kuule. Ulkomailla kokoonpano on keikkaillut Italiassa, Saksassa, Baltiassa, Skandinaviassa, Venäjällä, Ukrainassa, Turkissa, Makedoniassa ja Kazakstanissa. Vuonna 2015 yhtye valittiin Womex-maailmanmusiikkimessujen showcase-artistiksi satojen hakijoiden joukosta.

Katso Jaakko Laitinen & Väärä Rahan keikat allaolevalta keikkalistalta!


Keikalla